Όταν ο ιστότοπός μου ανέβηκε στο διαδίκτυο μερικοί γνωστοί μου και λίγοι άγνωστοι επισκέπτες με ρωτούσαν αν ποτέ σκέφτηκα να παρουσιάσω τα υλικά του τόπου στην "αναλογική" τους μορφή, δηλαδή στο χαρτί. Μόνο η σκέψη, ότι θα έπρεπε να κατεβάσω και ν΄αδειάσω καμιά εκατοστή φακέλους (Leitz) και μια συρταριέρα σχεδίων μου προκαλούσε πανικό. Από την άλλη, ήθελα πριν παραδώσω ολόκληρο το αρχείο μου στο Ε.Λ.Ι.Α. να το τακτοποιήσω, ίσως και να το ξεσκαρτάρω, αλλά δεν μου είχε πέρασει από το μυαλό να το εκθέσω σε μια αίθουσα τέχνης.
Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ που το 2014 είχαν ξεκινήσει μ΄ένα πολυμεσικό event στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ μου φάνηκαν το κατάλληλο πλαίσιο και η ανταπόκρηση του Ορέστη Ανδρεαδάκη μου έδωσε το κουράγιο, αλλά οι ξαφνικές βουλευτικές εκλογές του 2015 μετακίνησαν το φεστιβάλ και με ανάγκασαν να αναβάλλω την "εγκατάστασή" μου για το 2016.
Τελικά ο -νέος- καλλιτεχνικός διευθυντής του A.I.F.F. Λουκάς Κατσίκας και η -έμπειρη- Σοφία Μιχαηλίδου, των πολιτιστικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Goethe, μου έδωσαν ένα ιδανικό πλαίσιο και χώρο για να εγκαταστήσω με την βοήθεια του πολυτάλαντου φίλου μου Ντίνου Αυγουστίδη, ένα "ημερολόγιο εργασίας" 40 χρόνων (1971-2011) σε μια επιφάνεια διαστάσεων Guinness World Records, μήκους 38,20 μέτρων. Δεν το δηλώσαμε μόνο, επειδή ξέχασα να μετρήσω τις καρφίτσες.
Αντί μακρύτερης εισαγωγής αντιγράφω το σημείωμα, που είχαμε καρφιτσώσει στην αρχή της εγκατάστασης:
Υπάρχουν αντικείμενα που κανείς δεν ξέρει που να τα κρεμάσει ή που να τα βάλει για να τα ξαναβρεί: κλειδιά ταράτσας, απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ που δεν κάνει να ξεχαστούν, ή διάφορα, όπως φωτογραφίες βαφτισίων φίλων ή διασημοτήτων, που όμως δεν τις βάζεις και σε κορνίζα. Στο πρώτο μου επάγγελμα ο "καρφιτσοπίνακας" έγινε απαραίτητο εργαλείο, για τον απλό λόγο, ότι ποτέ δεν είχα ούτε αρκετό χώρο, ούτε λεφτά για συρταριέρες, άσε που ήθελα να καμαρώνω την πρώτη αφίσα ταινίας με το όνομά μου -ήταν μάλιστα έργο του Ψυχοπαίδη, ενός κανονικού ζωγράφου. Την δεύτερη θα την τύπωνα μόνος μου.
Όταν άρχισα να γράφω σενάρια, καρφίτσωνα τις καρτέλες -αργότερα Post-it- των σκηνών της ταινίας στον μαλακό τοίχο, δίπλα στις φωτογραφίες μιας ιδανικής διανομής.
Τέλος, επέλεξα τον όρο "εγκατάσταση" γιατί ήταν και σικ και ευρύχωρος, άλωστε μια "έκθεση" χωρίς έργα τέχνης, θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί μια έκθεση ιταλικών πλακιδίων μπάνιου.
Χάρη στην Δανάη και την ψηφιακή τεχνολογία ο επισκέτης μπορεί να σερφάρει, όσο μεγεθύνει, όποια περιοχή των τεσσάρων εννιάμετρων pinboards τον ενδιαφέρει.