ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Γιώργος Πανουσόπουλος
ΣΕΝΑΡΙΟ:
Φίλιππος Δρακονταειδής, Γιώργος Πανουσόπουλος, Πέτρος Τατσόπουλος
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ poster

Η συμβολή μου στην ταινία ήταν μικρή και περισσότερο τονωτική παρά ουσιαστική. Περιορίστηκε στο λιτό δωμάτιο του Χάρη το μικροαστικό νοικοκυριό της Στέλλας κι ένα παλιό κιάλι που έπρεπε να μετασκευαστεί σ’ένα αληθοφανές τηλεσκόπιο.

Ο Γιώργος είχε εντοπίσει τους περισσότερους χώρους και τους ξαναβλέπαμε μόνο για καμιά εναλλακτική πρόταση ή ιδέα, αλλά έπρεπε να ενσωματώσω και την πολυεθνική ομάδα του σκηνογραφικού στο συνεργείο -βλέπε IMDb- την Σουηδή Siv ως φροντίστρια, τον Αμερικανό κατασκευαστή Τομ και τον Λάμπρο, Έλληνα μηχανόβιο ο οποίος θα αναλάμβανε τις μετακινήσεις και μεταφορές. Και χρειάστηκε να επανεφεύρω στην πρωτόγονη εικονογραφημένη λίστα σαν μέσο επικοινωνίας. Παραλίγο να ξεχάσω την Γερμανίδα Χάιδω, που έκανε την προπόνησή της για τα κοστούμια του Αρπα Colla.

Η τελευταία φορά που είδα τους Απέναντι, ήταν στο Open Air Festival 2013 στην πλατεία Αβησσυνίας με την Μπέτυ Λιβανού δίπλα μου κι όταν η κάμερα μπήκε στο διαμέρισμα της Στέλλας κι αναρωτήθηκα που καταφέραμε να βρούμε όλη αυτή την οικοσκευή μου απάντησε στωϊκά:

Μου αδειάσατε το δικό μου!

ΥΠΟΘΕΣΗ

ΣΚΙΤΣΑ

Επειδή ο φτωχός προϋπολογισμός του Γιώργου Τσεμπερόπουλου δεν προέβλεπε budget για αγορές ή ενοίκια επίπλων και φροντιστηρίου, ήμασταν αναγκασμένοι να καλύψουμε τις ανάγκες με προσφορές συνεργατών και φίλων. Δείχνοντάς τους τα σκίτσα στις λίστες όλο και κάτι βρίσκαμε. Ποιος δεν έχει στο μπαλκόνι του δυο ξεραμένες γλάστρες που θέλει να ξεφορτωθεί, ή στην αποθήκη μια κουτσή πολυθρόνα;

Μετά από τον νεόπλουτο κόσμο του Felix Krull, ο σκοτεινός του Χάρη ήταν μια πρόκληση κι επειδή χαρτί συσκότισης δεν υπήρχε στην αγορά και το λεπτό χαρτόνι ήταν πανάκριβο θυμήθηκα το μπλε χαρτί με το οποίο ντύναμε κάποτε τα σχολικά τετράδια και βιβλία. Ευτυχώς βρήκαμε σ΄ένα μαγαζάκι ένα ξεθωριασμένο ρολό κι ο Χάρης ή «το φάντασμα» τον αλλόκοτο φωτισμό που χρειαζόταν.

Η μεγάλη χορηγός της παραγωγής ήταν πράγματι η Μπέτυ. Αν θυμάμαι καλά της αφήσαμε μόνο την κρεβατοκάμαρα κι αυτήν μόνο επειδή ψάχναμε μια πιο «κλασική».

ΚΑΡΕ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΚΗΝΩΝ