SCHTONK!

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Helmut Dietl
ΣΕΝΑΡΙΟ:
Helmut Dietl, Ulrich Limmer
SCHTONK! poster

PRE-PRODUCTION

Schtonk είναι ένα γλωσσικό δημιούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν για τον «Μεγάλο Δικτάτορα», σάτιρα της Χιτλερικής Γερμανίας. Το SCHTONK! του Dietl ήταν μια σάτιρα της σύγχρονης Γερμανικής κοινωνίας με αφορμή το μεγάλο φιάσκο της δημοσίευσης των «Ημερολογίων του Xίτλερ» τα οποία ήταν πλαστογραφημένα κατά παραγγελία ενός συντάκτη του δημοφιλούς περιοδικού STERN το 1983. Είχα δουλέψει το ’86 για ένα επεισόδιο της σειράς «Kir Royal» του Dietl και του Patrick Süskind –κι αυτή κοινωνική σάτιρα- και είχα διασκεδάσει πολύ. Το σενάριο του SCHTONK! ήταν ένα απ΄αυτά που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ και γι αυτό με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί αποχώρησα από την παραγωγή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Αλλά ούτε κι οι συνεργάτες μου -από τον «VOYAGER»- ο Benedikt Herforth και ο Harald Turzer που συνέχισαν την παραγωγή, μπορούν να πουν γιατί τους εγκατέλειψα, αλλά σίγουρα θα το βρω κι αυτό μόλις βγω στην σύνταξη κι αρχίσω ψυχανάλυση. Αλλά συγκράτησα ένα εκτενέστατο ρεπεράζ στο Αμβούργο, που ψάχναμε την έδρα του εβδομαδιαίου ΕΧPRESS και στο λιμάνι του το ναυπηγείο που θα ανακαίνιζε την θαλαμηγό CARIN II του ιδρυτή της Gestapo και αρχηγού της Luftwaffe Hermann Göring. Θυμάμαι κι ατέλειωτες συζητήσεις με τον Helmut, που είναι η μοναδική εξήγηση για τα story boards μερικών σκόρπιων σκηνών που είχα αρχίσει να σχεδιάζω. Πολλά κι ενδιαφέροντα υλικά του design υπάρχουν στην σελίδα του SCHTONK στον ιστότοπο του Benedikt.

ΥΠΟΘΕΣΗ

PRODUCTION DESIGN

Το πιο μεγάλο και δυσεύρετο φροντιστηριακό είδος της ταινίας ήταν η θαλαμηγός CARIN II, που ναυπηγήθηκε το 1937 στο Αμβούργο για να την χαρίσει η «Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών του Ράιχ» στον Hermann Göring. Μετά τον πόλεμο το σκάφος περιήλθε στο Βασιλικό Ναυτικό και βαπτίστηκε «Royal Albert». Περί τα τέλη του 60 επανήλθε δικαστικά στην ιδιοκτησία της γυναίκας του Göring Εmmy, η οποία το πούλησε τα 60 σ΄ένα Γερμανό βιομήχανο για να το αγοράσει τo 78 o δημοσιογράφος Gert Heidemann, σύντροφος της κόρης του Göring Edda και μεσάζων στην υπόθεση των πλαστών ημερολογίων του Hitler. Καταφέραμε να μάθουμε ότι μετά το σκάνδαλο και την καταδίκη του Heidemann η Carin II κατασχέθηκε από την Deutsche Bank και πουλήθηκε σ΄ένα πλούσιο Αιγύπτιο επιχειρηματία και αγκυροβολεί στην Hurghada στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΣΚΙΤΣΑ

Το σενάριο άρχιζε με κατάληψη της καγκελαρίας του Ράιχ από τον Ερυθρό Στρατό και την φημολογούμενη, όσο και αμφισβητούμενη –τότε- αποτυχημένη απόπειρα αποτέφρωσης των νεκρών Hitler και Eva Braun, από την φρουρά του Führer. Πρόθεση του Dietl ήταν να προκαλέσει με ανελέητη σάτιρα ακόμη και τους Γερμανούς αντιφασίστες. Δεν ήμουν στην Γερμανία όταν προβλήθηκε η ταινία αλλά νομίζω ότι το κατάφερε.

ΚΑΡΕ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΚΗΝΩΝ

ΣΚΗΝΕΣ+TRAILERS

ΔΙΑΦΟΡΑ

Ακόμη δεν ξέρω να σας πω γιατί αποχώρησα από την παραγωγή του SCHTONK! που τόσο μου άρεσε, αλλά από μια πολύ εγκάρδια καρτ ποστάλ που μου έστειλαν στις 2.7.91 ο Benedikt και ο Ηarald από το Αμβούργο και την οποία μόλις βρήκα, συμπεραίνω τουλάχιστον ότι χωρίσαμε συναδελφικά.