2006
46 x 45’ / 16:9

ΛΟΥΦΑ, Η ΣΕΙΡΑ

LOAFING, THE SERIES /

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Νίκος Περάκης (επ.1-5), Γιώργος Κορδέλας, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης
ΣΕΝΑΡΙΟ:
Νίκος Περάκης (επ.1-5), Χαρίτων Χαριτωνίδης, Βαγγέλης Σεϊτανίδης, Κατερίνα Μπέη
ΛΟΥΦΑ, Η ΣΕΙΡΑ poster

Η μακριά ιστορία της σειράς αρχίζει το 1983 όταν προσπαθώντας να χρηματοδοτήσουμε την ΛΟΥΦΑ+ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ, από το μπόλικο υλικό που είχα έγραψα story lines για μια μίνι σειρά 6 επεισοδίων, τα οποία θα γυριζόταν παράλληλα, με τους ίδιους ηθοποιούς και στους χώρους της ταινίας. Αλλά η μονοπωλιακή τότε ΕΡΤ απέρριψε την πρόταση, μάλλον για τους ίδιους λόγους, για τους οποίους και ο στρατός δεν μας δάνεισε ούτε ένα κουμπί. Κανείς δεν ήθελε να στενοχωρήσει τους μετανοημένους αξιωματικούς που συνέχισαν απρόσκοπτα την σταδιοδρομία τους. Μετά την εμπορική επιτυχία της ΛΟΥΦΑΣ η ΕΡΤ ενδιαφέρθηκε, για 6 ημίωρα επεισόδια, τα οποία φυσικά ποτέ δεν γυρίσαμε, αλλά συμβιβάστηκε τελικά με 4, τα οποία μάλιστα πρόβαλε δυο-τρεις φορές μονταρισμένα αυθαίρετα σαν «ταινία», αναγκάζοντάς μας να τρέχουμε στα δικαστήρια. Με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης η συμπαραγωγός της ταινίας STEFI Film αποφάσισε την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και μου πρότεινε να βρω συνεργάτες για μια Λούφα πολλών επεισοδίων. Συνεργάσθηκα με τους Δημήτρη Νόλλα, Μάνο Ευστρατιάδη, Βαγγέλη Ραπτόπουλο και Βασίλη Νεμέα για να οργανώσουμε τα υπάρχοντα υλικά στα πρώτα από 52 επεισόδια. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον, το οποίο πάντα εξανεμιζόταν μόλις έβλεπαν τον προϋπολογισμό, έτσι το project πήγε πάλι στο ράφι.

Δεκαπέντε χρόνια μετά και μόνο λόγω της εμπορικής επιτυχίας των ΣΕΙΡΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ τα λεγόμενα εμπορικά κανάλια ζήτησαν μια «στρατιωτική σειρά», η οποία όμως θα διαδραματιζόταν στον παρόντα χρόνο.

Σ’ένα καθεστώς ανεξαρτησίας των ΜΜΕ θα το είχα ίσως τολμήσει, όχι μόνο για να πάρω τη μικρή μου εκδίκηση από τον στρατό που με είχε ταλαιπωρήσει τόσες φορές, αλλά επειδή από τότε υπήρχαν καταγγελίες για άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα και ήδη οργίαζαν φήμες για προμήθειες και μίζες. Αλλά μου είχε μείνει απωθημένο το σίριαλ μέσα στην επταετία της Χούντας, άσε που δεν ήθελα να βρουν το κουφάρι μου σε καμιά βραχώδη ακτή ή σε κανένα χαντάκι της Αττικής Οδού. Τελικά δεν μπήκα καν στο δίλημμα γιατί τα ενδιαφερόμενα κανάλια πάλι είχαν φαντασθεί, ότι μερικοί φαντάροι σ΄ένα ξερονήσι δεν είναι μόνο αστείοι αλλά και τζάμπα. Στο μεταξύ η ΝΕΤ είχε πεισθεί ότι με την «Λούφα, η σειρά» θα μπορούσε να επεξεργασθεί το απωθημένο παρελθόν της σαν ΤΕΔ, το 1966 πρώτο και μοναδικό στρατιωτικό κανάλι με επίγεια συχνότητα στην Ευρώπη.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το δελτίο τύπου που διένειμε η ΝΕΤ όταν άρχισε η προβολή της σειράς, σημείωνε ότι «θέμα της σειράς, είναι το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό κανάλι, η ΤΕΔ και ο βίος και η θητεία των φαντάρων που το υπηρέτησαν, από την ίδρυσή του, μέχρι και τη δημιουργία της ΥΕΝΕΔ, που το διαδέχτηκε. Οι περιπέτειες των ηρώων έχουν σαν φόντο τις τραγικές εθνικές περιπέτειες της περιόδου εκείνης, που συμπίπτει με τη έναρξη και την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας». Για όποιους είδαν την σειρά ή πρόκειται να την δουν αν το υπό σύσταση δημόσιο κανάλι επαναλάβει την προβολή της, θα ήθελα να προσθέσω ότι πολλά επεισόδια, όπως π.χ. η παράδοξη απόσπαση του Σαββίδη στον ΟΤΕ ήταν πραγματικά γεγονότα και άλλα, όπως η τηλεοπτική «Άλωση της Πόλης» και το ταξίδι στο χρόνο με το αντιτορπιλικό ΛΕΩΝ -το κάποτε «διακτινισμένο» στο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» USS Eldridge-, που ήταν αποκυήματα της φαντασίας των σεναριογράφων Μπέη, Χαριτωνίδη και Σεϊτανίδη, εμπνευσμένα από την αισθητική της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων» και της χούντας –βλέπε ΕΡΕΥΝΑ.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ+ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Στις ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ είχα γνωρίσει πολλούς ηθοποιούς που θα’θελα σε βασικούς ρόλους και στην σειρά, αλλά η casting director έπρεπε να επιστρατεύσει ολόκληρο λόχο φαντάρων με αξιωματικούς απ΄όλη την ιεραρχία. Σε μια εποχή τρελού ανταγωνισμού των ιδιωτικών καναλιών, που ακόμη και άπειροι ηθοποιοί έπαιζαν παράλληλα σε δύο σίριαλ κι ένα θέατρο, εμείς έπρεπε να γυρίσουμε εφιαλτικά πολυπρόσωπες σκηνές, όπως πρωινές, νυκτερινές και έκτακτες αναφορές λόχου, επιφυλακές και εορτασμούς, όπου έπρεπε να είναι όλοι «απαξάπαντες» παρόντες στο στρατόπεδο και στην σκηνή. Μόνο αυτό το γεγονός θα απέκλειε από την αρχή πολλές και ίσως ενδιαφέρουσες συμμετοχές, από την άλλη ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω νέους ηθοποιούς. Η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη πρέπει να βιντεοσκόπησε πάνω από 100 ηθοποιούς, πέρα από όσους έμειναν στο αρχείο της CL από τις ΣΕΙΡΗΝΕΣ και άλλες πρόσφατες παραγωγές. Για την τελική επιλογή συνάντησα μόνο όσους μας έδιναν προτεραιότητα στα γυρίσματα και μόνο αυτούς χρειάστηκε να «ψήσω» γιατί δεν ήταν όλοι ρόλοι το ίδιο πρωταγωνιστικοί κι ενδιαφέροντες. Σκανάρισα μόνο τρεις σελίδες με καρέ από τα δοκιμαστικά της Ελευθερίας.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 1-5


ΦΑΝΤΑΡΟΙ

Παπαδόπουλος Ιωάννης
Ορφέας Αυγουστίδης
Λάμπρου Αχιλλέας
Γιάννης Τσιμιτσέλης
Μαρλαφέκας Διονύσιος ή Μπούλης
Κωνσταντίνος Δανίκας
Σαββίδης Πέτρος
Χάρης Μαυρουδής
Μπαλούρδος Παναγιώτης
Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Καραμάνος Μιχαήλ
Νίκος Γιαλελής
Γιωργάκης ο ηχολήπτης
Στέλιος Ξανθούδακης
Μισέλ
Ανδρέας Κοντόπουλος
Αποστόλου ή κουβάς
Αλέξανδρος Γιάννου
Σταύρακας
Πατρίκιος Κωστής
Τριανταφυλλάκης ο μοντέρ
Χρυσοβαλάντης Κωστότουλος
μάγερας
Θέμης Αγγελόπουλος
Μπατής
Νίκος Καράπανος
Κάβουρας
Σωτήρης Μέντζελος
Λέκκας
Άκης Λύρης
Νερομυλιώτης
Θάνος Χρόνης
ΚΨΜτζής
Χρήστος Καρνάκης
ΑΜήτης
Σωτήρης Δημικιούνης
φαντάροι ΤΕΔ
Γιώργος Δεμερτζίδης, Ευθύμης Μπλαγιάννης, Βαγγέλης Καραγιάννης, Μανώλης Ιμπραϊμάκης
φαντάροι φυλακίου
Αχμέτ Χατζησουλεϊμάν, Δημήτρης Μικιός

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

συνταγματάρχης Α.Κοντέλης
Ντίνος Αυγουστίδης
αντισυνταγματάρχης Κατσάμπελας
Τάσος Κωστής
ταγματάρχης Α2
Μανώλης Μαυροματάκης
λοχαγός
Μάνος Πίντζης
επιλοχίας
Πέτρος Πετράκης
δεκανέας ΑΜτης
Αντώνης Χαντζής
ταξίαρχος φυλακίου
Γιάννης Κοκκιασμένος
λοχίας φυλακίου
Γιώργος Δεμερτζής

ΠΟΛΙΤΕΣ

Kατερίνα
Ηλέκτρα Τσακαλία
Εμανουέλα
Τζένη Θεωνά
Σούλα
Άλκηστη Πουλοπούλου
Πάτρα
Δανάη Θεοδωρίδου
Cindy
Μόνικα Μπόλλα
κυρία Λάμπρου
Σόφη Ζανίνου
κύριος Καρλάτος
Παντελής Δεντάκης
Μαστρονίκος
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Χατζικώστας-Φιλικός
Γιώργος Γαλλίτης
Δήμος
Γρηγόρης Σταμούλης
οδηγός ΚΤΕΛ
Δημήτρης Λιόλιος
κύριος Μενέλαος,ιδιοκτήτης μπουάτ
Ανδρέας Κουτσουρέλης
παρουσιάστριες
Κατερίνα Δέδε, Χαρά Kαμενίδου
Βίκυ
Άντζελα Ελ Ζεϊντ
Σουβλατζής
Αντώνης Σαμαράς

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

σενάριο,σκηνοθεσία (1-5)
Νίκος Περάκης
σκηνοθεσία (6-46)
Γιώργος Κορδέλας, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης
σενάριο
Χαρίτων Χαριτόνιδης, Βαγγέλης Σεϊτανίδης, Κατερίνα Μπέη
παραγωγός
Κώστας Λαμπρόπουλος
διεύθυνση φωτογραφίας
Γιώργος Μικελής
οργάνωση παραγωγής
Γιώργος Παπαδάτος
διεύθυνση παραγωγής
Μιχάλης Καραχάλιος
βοηθός διευθυντή παραγωγής
Δημήτρης Χατζηβογιατζής
μουσική
Νίκος Μαμαγκάκης
ηχολήπτης
Πάνος Παπαδημητρίου
ενδυματολόγος
Μαρία Μαγγίρα
σκηνικά
Σοφία Ζούμπερη
μοντάζ
Λάμπης Χαραλαμπίδης
μιζάζ
Γιώργος Φασκιώτης
βοηθοί σκηνοθέτες
Nίκος Κυριαζίδης, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης
βοηθός Νίκου Περάκη
Τζώρτζης Γρηγοράκης
βοηθοί σκηνοθέτη
Φιλιώ Στεφανοπούλου, Λίζα Αποστολοπούλου
script
Άννα Πετρίδου
casting
Ελευθερία Δημητρομανωλάκη
βοηθός ενδυματολόγου
Άντζυ Ραυτακοπούλου
αμπιγέζ
Βασιλική Ελεμένογλου
μακιγιάζ
Κυριακή Μελίδου
κομμώσεις
Αγγελική Μπαλοδήμου
βοηθοί σκηνογράφου
Φωτεινή Στεργίου, Γιάννης Μερμελάς
ζωγραφική
Γιάννης Πετρής
φροντιστές
Γιάννης Μυλωνάς, Αλέκος Καλογερόπουλος
βοηθοί διευθυντή φωτογραφίας
Θάνος Παπαθανασίου, Κώστας Λαχανάς
steadicam
Γιώργος Γραμματικός
μοντάζ τρέιλερ
Θανάσης Παπαθανασίου
ηλεκτρολόγοι
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος
βοηθός ηλεκτρολόγος
Χρήστος Παπαγιαννόπουλος
μοντάζ τρέιλερ
Θανάσης Ντόβας, Θανάσης Παπαθανασίου
βοηθός ηχολήπτη
Γιάννης Καρίγιαννης
μουσική διδασκαλία
Δημήτρης Δερμάνης
κλασική κιθάρα, διδασκαλία
Χρυσόστομος Καρανιώνιου
μπουζούκι
Δημήτρης Λιβανός
τραγούδι
Λιζέτα Καλημέρη
γραμματεία παραγωγής
Γεωργία Σαράντη, Έφη Σκρόμπολα
έλεγχος οικονομικών
Μαρίνα Στυλιανού
δημόσιες σχέσεις
Γωγώ Αυγερινοπούλου, Μαίρη Αυγερινοπούλου
post production
Graal S.A.
οργάνωση post production
Ειρήνη Βουγιούκαλου
συντονισμός post production
Kαρολίνα Κοσμετάτου
color correction+visual effects
Νίκος Παντερής
σχεδιασμός τίτλων+visual effects
Μάνος Χαμηλάκης
γραφικά
Ιπποκράτης Χαλάς, Μυρτώ Καρρά
VTR operator
Νικολέτα Μπιζού
Τεχνική υποστήριξη
Θανάσης Μπουζάνης
αρχειακό υλικό
ΕΡΤ Α.Ε.
catering
ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΑΓΙΑ

 

εντεταλμένοι παραγωγοί
P.L.K.Productions
εκτέλεση παραγωγής
CL Productions

 

μια παραγωγή της ΕΡΤ
© 2006 ΕΡΤ

ΕΡΕΥΝΑ

Όταν το 1984 άρχισε προετοιμασία για τη ΛΟΥΦΑ+ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ κι εγώ έψαξα στα αρχεία της ΥΕΝΕΔ να βρω αυτά που γύριζαν οι συνάδελφοί μου οπερατέρ το 1966-68 στην ΤΕΔ και την κινηματογραφία της ΓΥΣ, βρήκα μόνο λίγα αρνητικά κι αυτά σκόρπια μέσα σε τρεις φωριαμούς. Από το πολιτικό προσωπικό της ΤΕΔ που ήταν ακόμη στην ΥΕΝΕΔ όταν το 1982 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2, έμαθα ότι τα μετακόμισαν τα αρχεία της Κινηματογραφίας και ΤΕΔ σε ένα υπόγειο της ΥΕΝΕΔ το οποίο πλημμύρισε και είχαν σωθεί μόνο λίγα αρνητικά. Δανείστηκα μερικά «ύποπτα» για να τυπώσουμε κόπια εργασίας και να δούμε τι περιέχουν: Τίποτε το ενδιαφέρον για την ταινία. Ζητήσαμε και καταφέραμε να ψάξουμε στο αρχείο του Υπουργείου Τύπου και βρήκαμε αρκετά επίκαιρα της περιόδου 1966-68. Από πολλά έλειπαν μεγάλα θέματα και πλάνα. Οι συντηρητές παραπονιόταν ότι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ασυνείδητοι δημοσιογράφοι δανειζόταν τα επίκαιρα, έκοβαν ότι χρειαζόταν και επέστρεφαν τα ρετάλια. Ένας παλιός μοντέρ μου σφύριξε ότι απλά είχαν αφαιρεθεί πλάνα γνωστών προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου. Δανειστήκαμε μερικά αρνητικά της περιόδου και τα τυπώσαμε. Τα επίμαχα πλάνα έλειπαν, αλλά είχα αρκετό υλικό για την ταινία.

Το 2006 όταν ξεκινήσαμε την σειρά, τα αρχεία του εντολέα ΕΡΤ είχαν ευτυχώς οργανωθεί και βρέθηκαν μάλιστα πολλά επίκαιρα της ΓΥΣ και ΥΕΝΕΔ που μάλλον κάποιος είχε «περισώσει» από το υπόγειο πριν αυτό πλημμυρίσει. Βρήκαμε ακόμη και τα πλάνα της ορκωμοσίας των κινηματιών, που είχε γυρίσει ο Πανουσόπουλος και το πλάνο του συνταγματάρχη Μακαρέζου με την σκιά του χερουλιού μιας λάμπας γραφείου πάνω στο κούτελό του.

Η αυτάρασκεια των πραξικοπηματιών ήταν τόσο μεγάλη που δεν πρόσεχαν τέτοιες λεπτομέρειες και ο Πανουσόπουλος γλίτωσε το στρατοδικείο (βλέπε ΣΚΗΝΕΣ).

ΣΚΗΝΕΣ

Οι τίτλοι αρχής των επεισοδίων μονταρισμένοι σαν τρέιλερ των επικαίρων της «Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού» με πρωταγωνιστή τον ίδιο, είναι η πιο περιγραφική εισαγωγή στην 7ετή δικτατορία. Τα αποσπάσματα τα οποία διάλεξα από τα 5 επεισόδια που γύρισα περιέχουν σκηνές που δεν κατάφερα να γυρίσω πριν από 30 χρόνια για την ταινία, για λόγους προϋπολογισμού, αλλά και διάρκειας του έργου. Μεταξύ τους υπάρχουν και σκηνές που ξαναγύρισα προσπαθώντας με μεγάλο ζήλο να αντιγράψω τις αντίστοιχες της ταινίας. Στην σκηνή της επιστροφής του Παπαδόπουλου στην μονάδα τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου ήμουν μάλιστα αναγκασμένος να χρησιμοποιήσω πλάνα της ταινίας γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να κατεβάσουμε τανκς στους δρόμους, ούτε να τους αδειάσουμε από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Σε μερικά πλάνα παίζει μάλιστα πλάτη κι ο Νίκος Καλογερόπουλος, αφού τον «τραβήξαμε» ψηφιακά για να ψηλώσει και να ταιριάζει με τον Ορφέα Αυγουστίδη, ο οποίος πάλι έπρεπε να μιμηθεί τον βηματισμό του πρωτότυπου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

TEASERS+TRAILERS+TV SPOTS

Ο εντολέας της παραγωγής ΝΕΤ περιποιήθηκε την σειρά με συχνές προβολές teaser και trailer. Στο κάτω κάτω, γυρίσαμε την σκοτεινή ιστορία της, που έμελε να σκοτεινιάσει περισσότερο... Στο ασπρόμαυρο τρέιλερ που μόνταρε ο Θανάσης Παπαθανασίου χρησιμοποιήσαμε τα πιο «νοσταλγικά» ρεπορτάζ που γύρισαν οι οπερατέρ η ΓΥΣ και σε μερικά «ιστορικά» γεγονότα «ενθέσαμε» τους πρωταγωνιστές μας, όπως τον αντισυνταγματάρχη Κατσάμπελα (Τάσο Κωστή) στην ορκωμοσία της «Εθνικής Κυβερνήσεως» με τον συν-συνωμότη Στρατηγό Γεώργιο Ζωιτάκη.

VIDEO CLIPS+ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το 1984 γυρίσαμε το «πλεϊμπάκ» του «Σ’αγαπώ» στο μνημείο του Φιλοπάππου με την γενική «άδεια λήψεως σκηνών» που είχε εκδώσει το Υπουργείο Τύπου και πληροφοριών. Το 2006 η αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων δεν μας έδωσε άδεια και προσπαθήσαμε να γυρίσουμε την σκηνή στο κοντινό λόφο του Αστεροσκοπείου, με την άδειά του και φόντο την Ακρόπολη. Πριν ξεκινήσει το γύρισμα υπάλληλοι της εφορίας μας ανακάλυψαν και απαγόρεψαν να γυρίσουμε σκηνή με φόντο στην Ακρόπολη, όπότε συμμορφωθήκαμε και μετακομίσαμε σ’ένα κατσάβραχο πίσω από τον λόφο του Φιλοπάππου με φόντο ουρανό, απλά για να μην χάσουμε την μέρα με μετακομίσεις. Μια αρχαιολόγος που έσπευσε μας είπε ότι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο δίνει άδειες μόνο σε ταινίες που προάγουν τον πολιτισμό, ότι ολόκληρη η περιοχή ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο και ότι δεν θα μας επέτρεπε να γυρίσουμε. Ζήτησα να καλέσει την αστυνομία για να μας απομακρύνει και βιάστηκα να τελειώσω το γύρισμα πριν συλληφθώ. Η αστυνομία μάλλον δεν ήρθε ποτέ και η Ακρόπολη μπήκε στο «πλεϊμπάκ» ψηφιακά.

Το «Σ’αγαπώ» είναι μάλλον το δημοφιλέστερο τραγούδι που έγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης με στίχους του Νίκου Φώσκολου και τραγούδησε –στο 57:50 λεπτό- η Τζένη Βάνου στην ταινία του «Η Λεωφόρος του Μίσους» μπροστά σε μία κουρτίνα που θα μπορούσε να κρέμεται στο τότε στούντιο της ΤΕΔ.

«Η Θητεία» που τραγούδησε Η Ασπασία Στρατηγού είναι το πιο «φανταρίστικο» τραγούδι που έγραψαν ο Νίκος Μαμαγκάκης κι ο Γιώργος Κορδέλας, ο οποίος όσο εγώ γύριζα τα πρώτα έγραφε στίχους για τα τραγούδια των δικών του επεισοδίων.

SHOOTING BOARDS+ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ