1971
118’/24fps / 1.33:1

DAS GOLDENE DING

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΡΑΓΜΑ /

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Ula Stöckl, Edgar Reitz, Alf Brustellin, Νίκος Περάκης
ΣΕΝΑΡΙΟ:
Ula Stöckl, Edgar Reitz, Alf Brustellin, Νίκος Περάκης
DAS GOLDENE DING poster

Όταν βλαστήμησαν οι κρατούμενοι.

Όπως έλεγε ο πρωταίτιος αυτής της ταινίας Εdgar Reitz: Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν ακόμη παιδιά. Ακριβώς έτσι την αντιμετώπισα κι εγώ. Όταν μπήκα στην παραγωγή το budget για τα σκηνικά δεν έφθανε ούτε για την –επικρατέστερη- ιδέα ενός ακάλυπτου πολυκατοικίας, όπου τα παιδιά θα έπαιζαν μια αναπαράσταση της εκστρατείας σε μία χαβούζα μέσα σε καφάσια λαχανικών. Συμφωνήσαμε να φτιάξω μερικά χαρακτηριστικά δείγματα στοιχείων σκηνικού, κουστουμιών και οπλισμού και να προσπαθήσουμε να βρούμε επιπλέον χρηματοδότηση. Βάλαμε σε μια τεράστια βαλίτσα ένα κράνος, ένα σπαθί, ένα διακοσμημένο χιτώνα, ένα μελανόμορφο κρατήρα κι ένα δείγμα τελάρου από πλέγμα λυγαριάς, που μας έπλεξαν οι κρατούμενοι μιας φυλακής κοντά στην λίμνη Ammersee, όπου θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα. Πήγαμε κι οι τέσσερις στην Κολωνία, να συναντήσουμε τον διευθυντή* του WDR, ο οποίος εκτιμούσε τις δουλειές του Reitz και αδειάσαμε την βαλίτσα πάνω στο γραφείο του. Για να μας ξεφορτωθεί μας υποσχέθηκε να αυξήσει την συμμετοχή του WDR κατά –αν θυμάμαι καλά- 50 χιλιάδες Μάρκα, πράγμα που τελικά έκανε. Aυτό το κονδύλι πήγε φυσικά στην ναυπήγηση της Αργούς, αλλά ή μεγαλύτερη δαπάνη ήταν τα μεροκάματα των κρατουμένων, που βλαστήμησαν την ώρα και την στιγμή που μας έπλεξαν το δείγμα.

*Dr Günter Rohrbach, διευθυντής του WDR (Δυτική Γερμανική Τηλεόραση)

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο ενδεκαετής Ιάσονας με τον έφηβο Ηρακλή,τους Κάστορα και Πολυδεύκη κι άλλους συνομήλικους γιους βασιλιάδων, ξεκινούν με την Αργώ για το κυνήγι ενός χρυσού θησαυρού. Ο πρώτος σταθμός είναι οι Δολιώνες όπου κατά λάθος σφάζουν τον πληθυσμό του βασιλιά Κύζικου. Μετά απ΄ αυτή την καταστροφή οι Αργοναύτες φθάνουν στη Λήμνο, όπου η βασίλισσα Υψιπύλη κι οι γυναίκες μόλις σκότωσαν τους άνδρες τους και μαθαίνουν τα μυστικά της γυναικείας φύσης. Μετά τις Συμπληγάδες Πέτρες που περνούν με παιδική λογική και ευρηματικότητα, φθάνουν στην μυθική υπόγεια Κολχίδα. Η παντοδύναμη ιέρεια της Εκάτης Μήδεια ερωτεύεται τον Ιάσονα και τον βοηθά να νικήσει τους μηχανικούς πολεμιστές, να κλέψει το δέρας, χάρτη όλων των κρυμμένων θησαυρών στον κόσμο και να ξεφύγει από την οργή του Βασιλιά Αιήτη στην θάλασσα.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ+ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ιάσων
Christian Reitz
Μήδεια
Colombe Smith
Λυγκεύς
Ramin Vahabzadeh
Ορφεύς
Oliver Jovine
Τίφης
Konstantin Sautier
Ύλας
Mario Zollner
Αγκαίος
Hermann Haberer
Κάστωρ
Wolfgang Heinz
Πολυδεύκης
Michael Heinz
Ζήτης
Christian Stein
Κάλαϊς
Klaus Kayser
Ηρακλής
Michael Heron
Αίσων
Alf Brustellin
Άργος
Erich Betz
Ίρις
Angela Elsner
Πελίας
Reinhard Hauff
Υψιπύλη
Katrin Seybold
Αξιωματικός
Hans-Heinrich Brustellin
Κύζικος
Waki Zollner
Κλίτυς
Ute Elin
Χείρων
Oskar von Schab
Άψυρτος
Thomas Haberfellner
Αιήτης
Wolfgang Bachler
Ιέρεια
Antje Ellermann

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σενάριο+Σκηνοθεσία
Egar Reitz, Ula Stockl, Alf Brustellin, Nikos Perakis
Μουσική
Νίκος Μαμαγκάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας
Edgar Reitz
Σκηνικά, κοστούμια
Νίκος Περάκης
Σκηνογράφοι
Toni Ludi, Peter Tschaikner
Ενδυματολόγος
Regine Batz
Κατασκευή σκηνικών
Erich Betz
Κατασκευαστής ΑΡΓΟΥΣ
Bootsbau Heitzinger Attersee
Μοντάζ
Hannelore von Sternberg
Ήχος
Hans Walter Kramski
Βοηθός Κάμεραμαν
Christoph Brand
Συντάκτης WDR
Joachim von Mengerhausen
Διευθυντές Πλατό
Werner Egger, Martin Haussler
Παραγωγή
Edgar Reitz Filmproduction

 

© 1971 Edgar Reitz Film

1η Κινηματογραφική Προβολή: 30 November 1971
1η Τηλεοπτική προβολή WDR: 11 January 1972

Διάρκεια 118’(24 fps)
Αναλογίες Εικόνας 1.33:1

ΑΦΙΣΕΣ+ΤΑΜΠΛΟ

ΚΑΡΕ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΚΗΝΩΝ

Οι φωτογραφίες που βρήκα είναι ασπρόμαυρες γιατί προορίζονταν για τον τύπο, ο οποίος σπάνια δημοσίευε έγχρωμες. Οι χρωματιστές φωτογραφίες για τις προθήκες του σινεμά έπρεπε να τυπωθούν, πράγμα ασύμφορο για μια ταινία που έβγαινε μόνο σε δύο αίθουσες.

Τα καρέ είναι παρμένα από το DVD, γι’αυτό και η ανάλυση τόσο φτωχή.

ΣΚΗΝΕΣ

Όταν άρχισα να ψάχνω τα υλικά των πρώτων ταινιών, ήλπιζα ότι θα βρω κανένα τρέιλερ της ταινίας μέσα στην ογκώδη ιστοσελίδα του Έντγκαρ, αλλά διαπίστωσα ότι κι εκεί παλιά και τα δύσκολα είδη μένουν under construction. Στην σελίδα της Ούλας - που διδάσκει τώρα στο University of Central Florida - βρήκα τουλάχιστον μερικές ενδιαφέρουσες σημειώσεις και σχόλια για την ταινία.

Τον Αλφ τον χάσαμε πολύ νωρίς, το 1981 - από δυστύχημα σε ταξί, που πήρε για να μην οδηγήσει πιωμένος... Θα αναφερθώ ξανά στον Αλφ στην ταινία BERNINGER, όταν του έκανα τον σκηνογράφο.

Αντί τρέιλερ λοιπόν, μπορείτε προς το παρόν να δείτε μερικές σκηνές του έργου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ήξερα ότι δεν υπάρχουν πολλά υλικά από το GOLDENE DING, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από τα ωραία ρεπεράζ που έκανα στις λίμνες της Βαυαρίας και της Αυστρίας κι ούτε μια polaroid-ρακόρ Λημνίας με κοντό ιμάτιο. Έτσι αναγκάστηκα ακόμη και γι αυτό το κεφάλαιο να χρησιοποιήσω φωτογραφίες από καρέ.

Διάλεξα αυτές όπου φαίνονται λίγο τα σκηνικά μου, γιατί είχα τόσα να κάνω που για σκηνοθεσία δεν έμενε πολύς χρόνος. Συνήθως βοηθούσα στην κίνηση ή όταν έπαιζαν παραπάνω από πέντε παιδιά ή κομπάρσοι.

VIDEO CLIPS+ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη δεκαετία του 70 οι ‘Έλληνες συνθέτες ήταν πολύ της μόδας, όχι μόνο λόγω του «Ποτέ την Κυριακή», της Νανάς Μούσχουρη και του Zorbas, αλλά και λόγω των απαγορευμένων της χούντας. Οι Γερμανοί φίλοι μου ήθελαν έναν Έλληνα συνθέτη, αλλά λιγότερο mainstream.

Τους έβαλα να ακούσουν τον «Bolivar» και την «Εκδρομή», που είχα στο Μόναχο κι ο Reitz είχε ακουστά τον Μαμαγκάκη από ένα φίλο του ατονικό. Κι εγώ είχα ακούσει πρώτη φορά το όνομά του στην Μουσική Ακαδημία, σαν μαθητή του Carl Orff, όταν ανεβάζαμε την όπερά του δάσκαλού του «Η έξυπνη» και κατασκευάζαμε τα σκηνικά στην Καλών Τεχνών. Και δεν είχα δει ακόμα ούτε την «Λεωφόρο του μίσους» ούτε είχα ακούσει το «Σ’αγαπώ». Τον έψαξα στην Αθήνα, αλλά τελικά τον βρήκα στο περίφημο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Donaueschinger Musiktage»*, που είχε πάει να κάνει πρεμιέρα την «Αναρχία» του -για σόλο κρουστά, μεγάλη ορχήστρα και χορωδία -, ανάμεσα σε συνθέτες σαν τους Strawinsky, Stockhausen, Ligeti και Penderecki.

Tην άλλη μέρα τον περίμενα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Έτσι δεν λένε;

*Donaueschingen: κωμόπολη στην νοτιοδυτική Γερμανία.

 

24.07.13 Σήμερα το πρωί φίλος μας ο Νίκος έφυγε. Όταν το χωνέψω θα γράψω περισσότερα. Ίσως στην ΘΗΛΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, την τελευταία ταινία που μου έγραψε μουσική. Από τότε είχε αρχίσει να ασχολείται μόνο με την ηχογράφηση και έκδοση των έργων του.

SHOOTING BOARDS+ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ

Tα μόνα σχέδια που βρήκα απ΄αυτή την παραγωγή ήταν δύο προσχέδια της Αργούς. Αλλά παραδόξως επέζησαν των πολλών μετακομίσεων: ένα σιδερένιο σπαθί, μια σφυρήλατη αιχμή δόρατος και η μακέτα της κεφαλής ενός από τους τρεις γιγάντιους πολεμιστές των Κολχιδών.

Η Αργώ κτίστηκε στο μοναδικό ναυπηγείο που βρέθηκε να δουλεύει ακόμη με ξύλο - στην ορεινή λίμνη Attersee της Άνω Αυστρίας. Αξίζει ίσως να αναφερθεί ότι τα (άχρηστα) κατασκευαστικά σχέδιά μου προσαρμόστηκαν σ΄αυτά μιας ναυαγοσωστικής λέμβου η οποία σχεδιάσθηκε από το πολεμικό ναυτικό του 3ου Ράιχ, ειδικά για την Μαύρη Θάλασσα, και την οποία η εταιρία Haitzinger κατασκεύαζε σε γραμμή -επιταγμένης- παραγωγής και καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου. Η σύμπτωση ήταν τόσο σημαδιακή κι εγώ τόσο ενθουσιασμένος, που για λίγο ξέχασα ότι ήμασταν καταδικασμένοι να γυρίσουμε όλη την ταινία σε υποαλπικές λίμνες...