Η ταινία Μilo Milo είναι η δεύτερή μου προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα. Όταν είπα στο φίλο Joe Hembus ότι σκέφτομαι να γυρίσω ταινία στην Μήλο με απέτρεψε λέγοντας μου ότι ταινίες γυρισμένες σε νησί είναι στατιστικά καλλιτεχνικές και εμπορικές αποτυχίες. Μου ανέφερε μάλιστα μερικές ταινίες, αλλά τον αντέκρουσα με τον Ζορμπά και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε». Τελικά η στατιστική είχε δίκιο.
Ξεκίνησα να γράφω το σενάριο σαν σάτιρα με τον Βασίλη Αλεξάκη, πριν προστεθεί στην ομάδα Mathias Seelig, ένα τότε καυτό όνομα στην γερμανική δραματουργία. Όταν το σενάριο ξεχείλωσε ζητήσαμε από τον Veith von Fürstenberg να το συμμαζέψει και στο τέλος πήγα με τον Christopher Doherty στην Μήλο να γράψουμε το τελικό στα αγγλικά.
Μια συμπαραγωγή που γίνεται με επιστροφές φόρων, πριμ, χρηματικά βραβεία, τηλεοπτικές, κρατικές και ξένες συμμετοχές απαιτεί λεπτεπίλεπτες ισορροπίες. Τελικά η «Διεύθυνση Αλυκών» του Υπουργείου Βιομηχανίας στην οποία υπαγόταν το 1979 ο κινηματογράφος, δεν έβρισκε την εγκύκλιο ενός πρόσφατου νόμου με ευνοϊκές για τις ξένες συμπαραγωγές διατάξεις και ο επίδοξος συμπαραγωγός μας αποχώρησε. Το δεύτερο πλήγμα ήταν η αρνητική απάντηση του Θανάση Βέγγου να παίξει τον ρόλο του Θανάση που του είχαμε γράψει κουστουμάκι. Ο έμπειροι Έλληνες συνεργάτες μου με είχαν προειδοποιήσει, ότι ο Θανάσης, αποκλείεται να παίξει κερατά. Το τρίτο πλήγμα ήρθε από την χώρα παραγωγής: Για τον ρόλο της Γερμανίδας αρχαιολόγου Barbara είχα βρει στην Ρώμη μια νεαρή παντελώς ά-γνωστη ηθοποιό με τευτονικό όνομα και εμφάνιση, που είχα δει σε διαφάνειες του Joe, που έγραφε κείμενα για την προώθηση του νέου King Kong. Πριν προλάβω να πάρω με τον ατζέντη της οι συμπαραγωγοί μου, ζήτησαν να παίξει τον ρόλο μια γνωστή, όμορφη και Γερμανίδα ηθοποιός μιας και η Barbara ήταν η μόνη εθνική παρουσία στην ταινία. Έτσι καταλήξαμε στην πανέμορφη και διάσημη Veruschka von Lehndorff, που είχε παίξει και σε τέσσερις ταινίες, ενώ το γεγονός, ότι ο πατέρας της είχε εκτελεστεί μετά την συμμετοχή του στην αποτυχημένη απόπειρα κατά του Χίτλερ, την έκανε ιδιαίτερα συμπαθή. Τον καφετζή Θανάση δέχτηκε τελικά να παίξει ο Mario Adorf, για να μου ανταποδώσει την προπόνηση που τoυ έκανα για να παίξει τον ρόλο του Έλληνα ξενοδόχου στην Fedora του Billy Wilder, ο οποίος εκτίμησε ιδιαίτερα την πλαστικοποιημένη ταυτότητα και τον λεκέ από BIC στην τσέπη του ημιδιαφανούς κοντομάνικου πουκάμισου που φόρεσε ο Μάριο για τον ρόλο.
Η Αndréa, o Ανδρέας και ο Julien ήρθαν από το Παρίσι να ενισχύσουν τον πολυεθνικό θίασο.
Περισσότερα στις ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΣ και στα ΔΙΑΦΟΡΑ.

MILO MILO
ΙΔΟΥ Η ΜΗΛΟΣ /
