Αν η κρίση των Ιμίων, όπως την παρακολούθησα από τον τύπο και την τηλεόραση, δεν είχε μια τόσο τραγική κατάληξη, το Ελληνοτουρκικό επεισόδιο θα μπορούσε να γίνει μια πολύ αστεία ταινία, εννοείται μόνο με την βοήθεια του στρατού που έχει τα πλοία και τα αεροπλάνα. Αλλά ποτέ δεν είχα τέτοια τύχη και γι’αυτό άρχισα να σκέφτομαι μια πιο μικρή ιστορία. Mετά την ΛΟΥΦΑ κι έχοντας βγει κάμποσες φορές στην τηλεόραση για να προωθήσω την ταινία, με σταματούσαν στο δρόμο άγνωστοι διάφορων ηλικιών που ήθελαν να μου διηγηθούν μια δική τους ιστορία από την θητεία τους στον στρατό, που συνήθως όπως επέμεναν είχε πιο πολύ πλάκα από την ταινία μου. Άλλους άκουγα υπομονετικά, αλλά όταν δεν είχα χρόνο τους έλεγα να μου την γράψουν και να την κατοχυρώσουν πριν μου την στείλουν γιατί η πιάτσα είναι ο κλέψας του κλέψαντος. Δεν μου ήρθε ποτέ χειρόγραφο, αλλά είχα ακούσει αρκετές σουρεαλιστικές και καμπόσες φρικιαστικές ιστορίες από τον Έβρο και τα βραχονήσια του ανατολικού Αιγαίου πριν αρχίσω να γράφω.
Στο τέλος για να είναι αυθεντική κι η καθημερινότητα των τσάτσων στην «Ανωτέρα», ο Ρένος μου οργάνωσε μια βραδιά με συναδέλφους που είχαν υπηρετήσει μαζί στην Κω. Όταν πήγα στην Πόλη να βρω ηθοποιούς η Biket, η Τουρκάλα παραγωγός ή οποία είχε διαβάσει το σενάριο για να οργανώσει το casting, μου μίλησε για μια Τουρκική υπερπαραγωγή με μεγάλη συμμετοχή του στρατού η οποία μάλιστα τέλειωνε με την ταυτόχρονη κατάληψη από ΄Ελληνες και Τούρκους ΟΫΚκάδες μιας ηφαιστειογενούς νησίδας που δημιουργήθηκε ξαφνικά από μεγάλο σεισμό στο βόρειο Αιγαίο. Aν και η Biket με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με την δικιά μου υπόθεση, μ΄έφαγε η περιέργεια και την είδα. Το ωραίο εύρημα ήταν μια τσόντα προς το τέλος για να δείξει την ετοιμότητα του Τουρκικού Στρατού, που ήταν και ο μεγάλος συμπαραγωγός, αλλά και μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξει την υπεροχή του Τούρκου παλικαρά που ζητά από τον δεύτερο και καταϊδρωμένο Έλληνα ανταγωνιστή να του ανάψει το τσιγάρο πριν του χαρίσει την ζωή.
Γυρίζοντας στην Αθήνα, μέσα στην απέραντή μου αφέλειά έστειλα στον εκπρόσωπο τύπου του τότε πρωθυπουργού και γνωστό δημοσιογράφο την Τουρκική ταινία ζητώντας του να μεσολαβήσει στο ΓΕΣ, μήπως φιλοτιμηθεί να μας δώσει μερικά, έστω σκουριασμένα, G3 ή Μ16 για τους φαντάρους και κανένα αυτόματο G31 για τον λοχία. Φυσικά δεν πήρα ποτέ απάντηση και τελικά τα όπλα της ταινίας ήταν όλα ρέπλικες από πλαστικό και ο υπόλοιπος εξοπλισμός από μάντρες στρατιωτικού scrap. Η μόνη μεταλλική ρέπλικα που βρήκαμε στην αγορά ήταν ένα Kalashnikov και τότε μου’ρθε η ιδέα να το ονομάσω Καλασνικάκι και να το δώσω στον ατίθασο Μίνω Σταυρακομαθιακάκη.

ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
SIRINES STO EGEO /
